לידת ילד ראשון

ההחלטה להביא ילד ראשון מלווה בהתלבטויות אך עדיין בעיני רבים "לידת ילד" נותנת למשפחה את המשמעות האמיתית. זוגות רבים תופסים את חייהם הזוגיים כריקים ללא ילדים ומרגישים שבאמצעות ילד יוגשם ה"אני" שלהם והקשר הזוגי.

בעבר לידת ילד ראשון תואר כ"אירוע משברי" למרות היותו נורמטיבי, היום מקובלת הטענה כי יש להתייחס למעבר להורות כאל שלב התפתחותי נורמטיבי משמעותי הגורם לשינוי במכלול התחומים המרכזיים בחיי האדם" האינדיווידואלי, התוך משפחתי והחוץ משפחתי.

לידת ילד ראשון מציבה בפני הזוג התמודדות עם מספר אתגרים:
לידת ילד ראשון מחייבת שינוי יסודי בחיי הזוג כדי לספק את תביעותיו של התינוק.
לידת ילד ראשון גורמת להפרת האיזון במערכת הזוגית, המשימה העיקרית בשלב הזה זה קבלת חברים חדשים לתוך המערכת המשפחתית. שני ההורים מאוימים שצורכיהם האישיים והבינאישיים לא יסופקו וזאת בגלל הקדימות אשר נוצרת מהצורך להיענות לצרכיו של התינוק.
בחברות מסורתיות תפקיד האב היה שולי בטיפול בתינוק אולם בחברה המודרנית האב מעורב ולוקח חלק מרכזי בטיפול בתינוק.

לידת ילד ראשון מצריכה שינויים בהרגלי החיים, התמודדות עם תפקידים חדשים וחלוקת תפקידים חדשה במשפחה. עם לידת הילד הראשון ,היחידה המשפחתית הופכת משניים לשלושה דבר אשר יוצר היררכיה משפחתית של תת המערכת ההורית לבין תת המערכת של הילדים, היחסים הופכים להיות מורכבים יותר, בני הזוג פוגשים אחד אצל השני חלקים הוריים אשר לא באו לידי ביטוי לפני כן.
גילוי זה אשר לא נבחן בעבר עלול לעורר קונפליקטים בתקופה רגישה.

מעבר לכך קיים איום על הזוגיות בשל העובדה כי יכולת האינטימיות שלהם קטנה. עם לידת ילד ראשון, הטיפול בתינוק הנו מרכזי וההשקעה בזוגיות פוחתת מעבר לכך קיימת ירידה בחשק במיני אצל האישה. הדבר נובע בשל תחושת השחיקה בסוף ההיריון ,הלידה עצמה והעייפות הנגרמת מהטיפול האינטנסיבי בתינוק בחודשים הראשונים לאחר הולדתו.
גם החרדה ותחושת היעדר הניסיון בטיפול בתינוק תורמים לתחושת העייפות המצטברת. מעבר לעייפות, קיימים שינויים גופניים והורמונאליים אצל האישה אשר משפיעים על החשק המיני האופן שלילי.
הקרבה החזקה בעלת העוצמה של האם לתינוק גורמת לכך שלתקופת זמן, האישה מרגישה קרובה יותר אל התינוק מאשר לבן זוגה דבר הגורם לו לחוש כי נדחק הצידה. דבר העלול ליצור אצל הגבר תחושת פגיעה אשר יוצרת קונפליקטים ביניהם.

המשפחה המורחבת: מערכת היחסים של כל אחד מבני הזוג מוצאת את ביטויה במעבר להורות. תקופה זו דורשת ניהול מחודש של מו"מ על קביעת גבולות עם המשפחה המורחבת ועם החוץ המשפחתי.
היחסים עם המשפחה המורחבת הינה משמעותית, עם לידת הילד הראשון נדרש איזון מחדש בין אוטונומיה ותלות. יש מערך של שתי משפחות היוצרות מחדש את הקשר ביניהן סביב נכד אשר מהווה מוקד משותף להתייחסות והתערבות.
ההתעסקות בנכד יכולה לשמש מקור לקשר משפחתי חם, מהנה, תומך המהווה משאב של כוח באמצעותו נחשפת המשפחה לתהליך הבין דורי אך מאידך מעורבות המשפחתית המורחבת וקירבת יתר עלולה להיות כלי מאיים, מפתח תלות, מגדיל מתח וחוסר ביטחון.

לסיכום: בלידת ילד ראשון קיימים מספר תחומים אשר משפיעים על אופי המעבר ואיכותו: *אישיותו של כל אחד מבני הזוג ומידת בשלותו לשלב החדש. איכות יחסי הנישואין כבסיס ליצירת משפחה - לידת ילד ראשון יכולה לשפר חיי נישואין אך לא תוכל לתקן חיי נישואין מעורערים באופן בסיסי. יחסי גומלין בין הזוג לרשת החברתית. יחסי גומלין בין בני הזוג למשפחות המוצא. מערכת הערכים המשפחתית.

דף הבית | טיפול אישי | טיפול זוגי | טיפול משפחתי | צרו קשר
עדה אביעד, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת © 2010-2012 כל הזכויות שמורות

בניית אתר: ePlace